(recept
si oblíbilo 6 návštěvníků)
Dýňový koláč s krokantem
Potřebné ingredience
Korpus: 200 g hladké mouky, na špičku nože prášek do pečiva, 50 g hnědého cukru, špetka soli, 50 g Hery nebo másla, 100 g čerstvého sýru Lučina. Dýňová náplň: 700 g již očištěné dýně Hokaidó, 100 g hnědého cukru, 1 vejce, 1 vanilkový pudinkový prášek, 100 g Lučiny, trochu vody. Náplň 2: 1 Créme Olé bez vaření s vanilkovou příchutí, 300 ml mléka. Nahoru: 30 g dýňových semínek, 30 g hnědého cukru.
Postup přípravy
Dostala jsem dýni Hokaido a tak jsem si vzpomněla na recept ze staršího kalendáře Dr. Oetker a upekla podle něj tento koláč.
Dýni Hokaidó rozkrojíme, lžící vydlabeme semínka a dužinu i se slupkou nakrájíme na kostičky. Mírně podlijeme vodou a dusíme za občasného míchání doměkka (asi 15 minut). Dýni ponorným mixérem rozmixujeme a necháme vychladnout.
Z uvedených surovin na vále vypracujeme hladké těsto, asi 1/3 odkrojíme a ve fólii uložíme do chladna, zbytek těsta rozválíme na tenkou placku, kterou přeneseme do vymazané dortové formy průměr 26 cm a přitlačíme ji ke dnu formy. Upečeme v troubě předehřáté na 200°C 15 minut a necháme ve formě vychladnout. Teplotu v troubě snížíme o 20°C. Z odloženého těsta vytvarujeme váleček, který přitlačíme na okraj formy a vytvoříme asi 2 cm okraj koláče.
K rozmixované dýni přidáme cukr, Lučinu, vejce a pudinkový prášek, lžící zamícháme a pak šlehačem vyšleháme dohladka. Hmotu nalijeme na těsto, uhladíme a pečeme v troubě na 180°C dalších 45 minut. Koláč necháme vychladnout.
Na povrch rozetřeme pudink bez vaření, vyšlehaný podle návodu na sáčku.
Na pánvi rozpustíme cukr a přidáme dýňová semínka (loupaná), mícháme tak dlouho, dokud se neobalí karamelem. Ihned nasypeme na papír na pečení, oddělíme od sebe a necháme vychladnout.
Koláč uchováváme v ledničce a semínky ozdobíme až před podáváním (jinak se karamel rozpustí jako tady.)
S těstem se hůř pracovalo, placka se při pečení trochu scvrkla, ale rámeček z těsta to spravil. Koláč vypadá pěkně, těsto je křupavé a krokant také, celkově je to dobrá kombinace a kdo má rád dýně, ten si pochutná.
Dýni Hokaidó rozkrojíme, lžící vydlabeme semínka a dužinu i se slupkou nakrájíme na kostičky. Mírně podlijeme vodou a dusíme za občasného míchání doměkka (asi 15 minut). Dýni ponorným mixérem rozmixujeme a necháme vychladnout.
Z uvedených surovin na vále vypracujeme hladké těsto, asi 1/3 odkrojíme a ve fólii uložíme do chladna, zbytek těsta rozválíme na tenkou placku, kterou přeneseme do vymazané dortové formy průměr 26 cm a přitlačíme ji ke dnu formy. Upečeme v troubě předehřáté na 200°C 15 minut a necháme ve formě vychladnout. Teplotu v troubě snížíme o 20°C. Z odloženého těsta vytvarujeme váleček, který přitlačíme na okraj formy a vytvoříme asi 2 cm okraj koláče.
K rozmixované dýni přidáme cukr, Lučinu, vejce a pudinkový prášek, lžící zamícháme a pak šlehačem vyšleháme dohladka. Hmotu nalijeme na těsto, uhladíme a pečeme v troubě na 180°C dalších 45 minut. Koláč necháme vychladnout.
Na povrch rozetřeme pudink bez vaření, vyšlehaný podle návodu na sáčku.
Na pánvi rozpustíme cukr a přidáme dýňová semínka (loupaná), mícháme tak dlouho, dokud se neobalí karamelem. Ihned nasypeme na papír na pečení, oddělíme od sebe a necháme vychladnout.
Koláč uchováváme v ledničce a semínky ozdobíme až před podáváním (jinak se karamel rozpustí jako tady.)
S těstem se hůř pracovalo, placka se při pečení trochu scvrkla, ale rámeček z těsta to spravil. Koláč vypadá pěkně, těsto je křupavé a krokant také, celkově je to dobrá kombinace a kdo má rád dýně, ten si pochutná.
celý koláč
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
PetraRol
(upraveno)
4. 9. 2018, 22:11
Dýně mám, tak ho zítra zkusím. Recept vypadá super.
srneckova
(upraveno)
29. 10. 2015, 11:26
to musím vyzkoušet
Vanusak
(upraveno)
22. 9. 2015, 21:22
Jo tak tohle se mi líbí moc, ukládám.
spero
(upraveno)
23. 9. 2015, 23:17
@Vanusak
Ivi, tak ať koláč chutná.
Ayra
(upraveno)
19. 9. 2015, 13:11
Ten vypadá úplně úžasně
spero
(upraveno)
23. 9. 2015, 23:18
@Ayra
Děkuji Jituško
PetraRol
(upraveno)
18. 9. 2015, 18:46
Ivi, moc děkuju, že jste vložila recept. Tenhle koláč určitě vyzkouším.
spero
(upraveno)
23. 9. 2015, 23:19
@PetraRol
Peti, tak ať Vám koláč chutná.